Indicatoare kilometrice şi hectometrice

Indicatoarele kilometrice se utilizează pentru indicarea categoriei administrative a drumului, numărului de ordine al acestuia în reţeaua drumurilor publice, precum şi a poziţiei kilometrice exprimată prin distanţa în kilometri întregi de la începutul drumului.

Acestea se instalează pe partea dreaptă a drumului, în sensul crescător al kilometrajului. Aceste indicatoare servesc şi pentru indicarea distanţelor până la centrul civic al primei localităţi mai importante, precum şi până la centrul civic al localităţii cele mai apropiate.

Indicatoarele kilometrice sunt puncte de reper topografice pentru reţelele rutiere.

Indicatoarele hectometrice se utilizează pentru indicarea poziţiei hectometrice exprimată prin hectometri întregi faţă de indicatorul kilometric precedent.

Nu se instalează indicatoare hectometrice în municipii şi oraşe, precum şi în alte situaţii în care prezenţa lor pe trotuar ar împiedica circulaţia pietonilor.

Conform SR 1848-1,2,3, indicatoarele kilometrice şi hectometrice se execută din tablă de oţel sau din materiale plastice, sistemul de prindere fiind conform specificaţiilor producatorului.

Show Filters